2013. április 11., csütörtök

Hőszigetelés a házfelújításnál


A házfelújításnak többféle oka lehet: átépítés, átalakítás, vagy akár komplett felújítás. Ajánljuk, hogy ha már egyszer házfelújításra adja a fejét, mindenképp gondoljon a ház megfelelő hőszigetelésére is. A falak, a tető, illetve a lábazat megfelelő hőszigetelésének kiépítése ugyan némileg költségesebbé teszi a felújítást, de statisztikák bizonyítják, hogy a jó szigetelés kiváló befektetés.

A fűtés olcsóbb lesz, aminek jeleit már az első télen látni lehet, a hőszigetelés kiépítésébe fektetett összeg viszont maximum 10 év alatt megtérül, utána pedig gyakorlatilag nyereséget termel. Nem is beszélve a légkondicionált házakról, ugyanis a jól szigetelt házakban a klímaberendezést sem kell annyit működtetni, mint egy „huzatos” ingatlanban.

Lakásfelújításkor a hőszigetelést ne felejtsük el!
Egy új ház építésénél evidens az épület különböző részeinek szigetelése, de nem árt tudni, hogy a lábazat, vagy éppen a padlás hőszigetelése ugyanúgy elkészíthető utólag is, mint ahogy a homlokzaté. Alapvető a probléma a házak nagy többségénél, hogy a tulajdonosok kizárólag a homlokzat hőszigetelésével igyekeznek megoldani a szigetelést, pedig ez korántsem elégséges beavatkozás. A meleg levegő nagy része ugyanis a tetőn keresztül távozik a lakásból, a nem megfelelően, vagy éppen egyáltalán nem szigetelt lábazaton keresztül pedig nedvesedhetnek a falak és a padlózat.

A hőszigeteléssel kapcsolatos statisztikák bizonyítják, hogy a megfelelő szigetelés elkészítése nem csupán pénzkidobás. Noha a ház teljes körű hőszigetelése megnöveli a házfelújítás költségeit, belátható időn belül megtérül a befektetett összeg és maximum 5–8 év múlva gyakorlatilag bevételt termel a jó hőszigetelés. A folyamatosan növekvő gázárak mellett nem utolsó szempont, hogy egy család mennyit költ a ház fűtésére, mint ahogy az sem mindegy, hogy a nyári kánikulában mennyit fogyaszt a légkondicionáló berendezés.

A megfelelő hőszigetelés elkészítéséhez többféle alapanyag közül választhat, de annyi bizonyos, hogy már az olcsóbb megoldásokkal (üveggyapot, hungarocell) is komoly eredményeket érhet el.

2 megjegyzés:

  1. Annak idején a ház építésekor nem igazán figyelt senki a jó szigetelésre, meg is lett a böjtje, iszonyatos gázszámlák jöttek keményebb teleken. Utólag szigetelni sem olcsó, de hosszú távon nincs más megoldás, erre sajnos a saját kárán jön rá az ember.

    VálaszTörlés
  2. Öt éve hőszigeteltük a családi házat, és mi összekötöttük egy komolyabb felújítással. Rövid távon nem érzi az ember pénztárcája, de érezhetően javult a benti légkör és úgy számolgattunk, hogy 8-10 éven belül megtérülhet.

    VálaszTörlés