2013. április 25., csütörtök

Hogyan kell beépíteni a hőszigetelő lapokat?


Szigetelőlapokat az épület több részén is elhelyezhetünk, lehet szó a falak, homlokzat vagy a tetőtér utólagos beépítéséről, és ezek a munkák persze más és más megoldásokat követelnek meg.
A falakra szánt külső szigetelőlapokat mindenképpen szükséges mechanikailag rögzíteni, ellenkező esetben az erősebb szelek, viharok letéphetik azokat. A hagyományos kötési módok helyett napjainkban gyakran egyszerűen ragasztásos módszert alkalmaznak, például az EPS hőszigetelő rendszer esetén. Általában ragasztótapaszokkal megoldható a munka, azonban ha vakolt felületre kívánjuk építeni a szigetelőlapokat, dübeles rögzítésre is szükség van.

A hőszigetelő lap beépítésének folyamata
A tetőtér esetében bonyolultabb folyamatról van szó. Itt legelőször állapotfelmérést kell végezni, megbizonyosodni arról, hogy a tetőfedés és annak aljzata nem szorul cserére. Ezután következhet a szarufaközök lemérése, majd a kapott adatokhoz képest a szigetelőlap mérete vágása, amelynél figyelni kell arra, hogy tényleges méretét csak kicsomagolás után nyeri el. A lapokat ezután a szarufák közé helyezzük, és amennyiben szükséges, rögzítjük ragasztással. Bizonyos termékek esetén erre külön nincs szükség, mivel öntartó megoldást alkalmaznak. Ezután rendszerint segédvázat is építenek a rögzített szigetelésre, amelyre később akár egy újabb réteg is építhető. Végül a párazáró fóliát kell felhelyezni, amely különösen kényes feladat. Sokszor, mivel nem fordulnak szakemberhez és a beépítést maguk oldják meg, az emberek ezt hibásan végzik el, ez pedig később költséges javítást tehet szükségessé, ezért ajánlott szakavatott mesteremberrel végeztetni.

Homlokzati szigeteléskor először kezdőprofilt kell felhelyezni, amely biztosítja, hogy a lapok nem csúsznak el. Ezután polisztirol vagy kőzetgyapot ragasztóval kerülnek rögzítésre a lapok, majd ezek fajtájától függően következik a fém vagy műanyag beütőszeges dübeles rögzítés. Végül az erősítő üvegszövet háló felerősítése következik, ezután már elő lehet készülni a vakolat felvitelére.

Azért is ajánlott tapasztalt kivitelezőt keresni a munkák elvégzésére, mert így nem kockáztatjuk, hogy hiba esetén újabb költségekbe verjük magunkat. Ha jó szakembert választunk, néhány év alatt megtérül befektetésünk, a ház értéke és a benne lakók komfortérzete növekedni fog, a szigetelés javítására pedig évtizedekig nem lesz szükség.

1 megjegyzés:

  1. hőszigetelés előtt nem árt egy alapos hőkamerás vizsgálat, hogy valóban a problémák és hibák kerüljenek kijavításra:
    http://hogyankell.hu/A_h%C3%A1z_h%C5%91szigetel%C3%A9s%C3%A9t_ellen%C5%91rizni

    VálaszTörlés