2013. május 2., csütörtök

A tetőtéri szigetelés jellemző hibái


A tető szigetelése az egyik legfontosabb tennivaló, ha házunk energiahatékonyságát komolyan fokozni akarjuk, hiszen itt akár harminc százalékos is lehet a hőveszteség. A kivitelezés során azonban gyakran előfordulnak olyan hibák, amelyek a hatékonyságot rontják, így további pénzt vesznek ki a beruházó zsebéből.

A tetőtér szigetelése jellemzően vastagabb a homlokzatinál, általában 24 centiméter körüli. Ehhez általában üveggyapotot, kőzetgyapotot használnak fel – utóbbi anyag hátránya azonban, hogy nem alaktartó, hajlamos a tömörödésre. Mivel a szigetelőanyag idővel összezsugorodik, rések alakulhatnak ki az illesztéseknél, ami hőhidak keletkezését vonhatja maga után. Erre megoldás lehet, hogy a szigetelést a szarufák alatt helyezzük el, egybefüggően, így nincsenek olyan illesztési helyek, ahol rések nyílhatnának.

Jobb, ha szakember végzi a tetőtér szigetelését
Gyakori, hasonló veszélyekkel járó hiba az is, hogy a szigetelést csak a szarufák között építik be. Bár bizonyos mértékig maga a fa is hőszigetel, mégis kisebb mértékben, mint a direkt erre tervezett anyagok, így idővel itt is hőhidak alakulhatnak ki. Így hát elengedhetetlen, hogy a szarufák közötti szigetelést egy további, a szarufák alatti réteggel egészítsük ki. A szarufák között így végeredményben körülbelül 15, alattuk pedig 8-10 centiméternyi szigetelés helyezkedik majd el, amely a fóliák szakszerű felhelyezésével együtt meggátolja a hőhídképződést, a páralecsapódást, beázást is.

Persze megeshet, hogy a tetőtér mérete eleve kicsi, és a beruházó nem feltétlenül akarja „kitölteni” azt szigetelőanyaggal, különösen, ha lakótérként használják azt. Ebben az esetben érdemes fontolóra venni, hogy olyan szigetelőanyagot használjunk, amely kisebb vastagság esetén is képes hasonló mutatókat produkálni, mint például az XPS extrudált polisztirol. Ez ugyan jelentősen drágább megoldás lehet, azonban nem csökkenti annyira a rendelkezésre álló teret, illetve alkalmazható a szarufák alatt és felett is egyaránt.

Persze oda kell figyelni külön a nyílászárókra is – az ablakok környékét is nagy gonddal kell szigetelni, mivel itt is jelentős mennyiségű hő távozhat, ami nem csak a hőhidak megjelenését, de a költségek növekedését is maga után vonhatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése