2013. május 23., csütörtök

Komoly ellenfél: a nedvesség


A hőszigetelés komoly, szakértelmet és tapasztalatot igénylő munka – nagy beruházás, amely nagy hasznot hoz, ha megfelelően végzik el. Ehhez azonban tudni kell, miből, mennyit, hová érdemes beépíteni, különben saját magunk alatt vágjuk a fát, az elrontott szigeteléssel megsokszorozhatjuk a ráköltött pénzt.

Az egyik legfontosabb tényező mindig a nedvesség kérdése. Már a szigetelés beépítésekor is oda kell figyelni arra, hogy az anyagot – legyen az akár polisztirol vagy kőzetgyapot, üveggyapot – ne érje nedvesség, mivel ez ronthatja a szigetelés hatékonyságát. Hosszabb távon akár penész megjelenéséhez, komolyabb károkhoz is vezethet, ha nem megfelelően járunk el, éppen ezért a külső szigetelést csak +5 és +30 Celsius-fok közötti hőmérséklet és tiszta idő esetén szabad elvégezni. Bizonyos anyagok, például az extrudált polisztirol jobban ellenállnak a nedvességnek – ezért is alkalmazzák lábazatok esetében -, a paramétereket azonban mindig befolyásolja, ha nedves lesz az anyag. (Hibás szigetelés esetén utólagos hőszigetelés lehet a megoldás.)


Belső szigetelésnél éppen ezért arra is figyelni kell, hogy páratechnikailag megfelelően történjenek a munkálatok. Homlokzati szigetelésnél sokszor többek között éppen azért választják a polisztirolt, mivel jó a páraáteresztő képessége, ún. lélegző falakat hoz létre. Amennyiben a pára megreked az épületen belül, már kisebb hőhidak megjelenése esetén is kicsapódhat, ezzel elősegítve a penész megjelenését, ami anyagi károkat és egészségi problémákat is okozhat.

Az egyik legfontosabb szempont tehát a páradiffúzió. Még a tervezési fázisban fel kell mérni, hol találhatóak hőhidak, amelyek szigeteléssel kiküszöbölhetőek, a szigetelés vastagságát pedig úgy kell meghatározni, hogy a párát átengedje. A páradiffúziós ellenállási szám mutatja meg azt, hogy milyen vastag szigetelőanyag ellenállása felel meg 1 méternyi levegőének. Ez alapján például réteges falszerkezet esetében úgy kell megtervezni a szigetelést, hogy a páraáteresztő képesség kifelé növekedjen, így jelentősen csökken a belső nedvesség-lecsapódás veszélye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése