2013. május 9., csütörtök

Gyakori hőszigetelési hibák


A hőszigetelés során számtalan hibalehetőség adódik, amelyek mind többletköltségeket generálnak – hiszen nem csak a hatékonyság kárára mennek, ezzel a megtakarítás nagyságát csökkentve, de a későbbiekben komoly összegeket emészthet fel kijavításuk is.

Fontos, hogy mind a tervezés, mind a kivitelezés során lehetőség szerint vegyük igénybe szakemberek segítségét. A tervezési fázisban a hozzá nem értő, tapasztalatlan ember sok olyan tényező felett lehet, hogy elsiklik, amelyek egyébként igen fontosak lehetnek, mint például a lehetséges hőhidak megléte.
A kivitelezéskor nem csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő anyagot a megfelelő helyre építsük be. 

Rengeteg olyan kis részlet van, amelyekre oda kell figyelni, a műveleteket nagy gonddal elvégezni, különben az anyag sérülhet, később újbóli szigetelésre, cserére lehet szükség. Gyakori hiba például homlokzati szigetelésnél, hogy a ragasztót nem megfelelő módon használják, így a szigetelőlapok leválhatnak a fémprofilról, vagy az üvegháló az anyagról, így hőhidak jöhetnek létre, később pedig „önálló életre kelhet” az egész szigetelés – külső szigetelésnél, ha nem rögzítettük megfelelően, egy nagyobb vihar is képes lehet leszaggatni azt. A mechanikai rögzítésnél is fontos a precizitás. A dübelek behajtásánál, ha nem a megfelelő helyen és módon csináljuk azt, az anyag megrepedhet, sérülhet, ha túlzottan behajtjuk azokat, akkor pedig behorpadhat, meghullámosodhat. Ellenőrizni kell azt is, nem maradtak-e hézagok, illesztési hibák, mivel ezek is hőhidakat hozhatnak létre, amely az épület belsejében páralecsapódáshoz és penész megjelenéséhez vezethet, ez pedig komoly károkat okozhat.

A nyílászárókra is kiemelt figyelmet kell fordítani – nem csak a homlokzatok, a tetőtér esetében is gyakori hiba, hogy az ablakok környékét hiányosan, nem megfelelően szigetelik, így ott jelentős hőveszteség lép fel, mondhatni az ablakon szórjuk ki a pénzt. A nyílászárók szigetelése és cseréje nem olcsó mulatság, de enélkül az egész szigetelési munka hatékonysága jelentősen csökken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése