2013. május 16., csütörtök

Fontos szempontok a szigetelés kiválasztásánál


Hőszigetelésnél számtalan változót kell figyelembe venni, amelyek befolyásolhatják, milyen hatékony energia-megtakarítást érhetünk el hosszú távon. Éppen ezért már a tervezéskor nagyon komoly figyelmet kell fordítani arra, hogy a megfelelő típusú anyagot válasszuk a megfelelő helyre.

A legnagyobb haszonnal a homlokzati szigetelés kecsegtet, hiszen a hőveszteség itt a 30-40 százalékot is elérheti, ugyanakkor rendszerint ez a legdrágább munka is, jóval több pénzt igényel, mint a tető vagy a lábazat szigetelése. Ezért is fontos, hogy ne kövessünk el hibákat.

Az anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni a páradiffúziós ellenállást – a legjobb, ha a falak a párát áteresztik, amely így nem csapódik le, a nedvesség nem rongálja meg a falakat és nem jelenik meg penész sem.
A környezetbarát hőszigetelés ennél azért több...
Fontos a nyomószilárdság is. A mechanikai tulajdonságok akkor lehetnek kiemelten fontosak, ha nagyobb épület homlokzatának szigetelését végezzük. Tudni kell például, hogy ilyenkor az alsó két méteren egyáltalán nem szokták ajánlani a kőzetgyapot használatát, mivel annak mechanikai tulajdonságai rosszabbak a polisztirolénál, hosszabb távon deformálódhat, ezzel csökkentve a hatékonyságot. Lábazathoz pedig kifejezetten XPS extrudált polisztirolt ajánlanak, mivel annak nyomószilárdsága kiemelkedően magas, évtizedekig ellenáll a nagyobb terhelésnek is.

Évtizedekről szólva: természetesen az is fontos, hogy mennyire időtálló anyaggal dolgozunk, hiszen nagyon is hosszú távú befektetésről beszélünk. Az anyag tehát legyen minél inkább öregedésálló, ellenálló nem csak az időjárási tényezőkkel, például a kár a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokkal, de az állati, növényi kártevőkkel szemben is. Az épület paramétereitől függően oda kell figyelni arra is, hogy ne csak a hőmérsékletet tolerálja az anyag minél jobban, de tűzállósági besorolása is a lehető legmagasabb legyen.
Élettanilag az is fontos, hogy minél inkább egészségbarát anyagot válasszunk. Hosszú távon a nem természetes alapanyagokból, nem megfelelő eljárással készült vagy rosszul felhelyezett szigetelőanyagok károsak lehetnek az épületben élők egészségére, ezért érdemes fontolóra venni ezt a tényezőt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése