2013. május 30., csütörtök

Hőszigetelés: minél vastagabb, annál jobb?


Minden hőszigetelési munkánál már a tervezéskor meg kell határozni, hogy pontosan milyen típusú, milyen vastagságú szigetelőanyagra lesz szükségünk. Ez elsősorban azért fontos, mert míg a munkadíj és más járulékos költségek viszonylag állandónak tekinthetők, addig a felhasznált szigetelőanyag mennyisége jelentősen befolyásolja, hogy mekkora összeget kell kiadnunk.

Fontos tehát, hogy lehetőleg szakember segítségével felmérjük az adott épület tulajdonságait, és kiszámítsuk, milyen vastag az optimális szigetelés, amely belátható időn belül visszahozza az árát, tehát annyival csökkenti az energiára fordított költségeket, hogy azt már néhány év után megérezzük.

Természetesen elmondható, hogy a hőszigetelés minél vastagabb, annál nagyobb energia-megtakarítást eredményez. Azonban a vastagság és a megtakarítás mennyisége koránt sem arányos egymással. Homlokzati szigeteléseknél a leggyakrabban polisztirollapokkal dolgoznak hazánkban – ezeknél jellemző, hogy az első 8–12 centiméternyi szigetelés még komolyabb különbségeket eredményezhet, az ezután beépített rétegek azonban egyre csökkenő mértékűt. Mivel az anyagár nem lesz olcsóbb a pluszrétegek felrakásával, a megtérülés ideje egyre hosszabb lesz, még ha utána nagyobb arányú is.

Az is fontos szempont, hogy a szigetelés hová kerül – a homlokzaton és a tetőn keresztül is mintegy 30-30 százaléknyi hőveszteség távozik, így ide érdemes vastagabb szigetelést helyezni. A homlokzatra polisztirolt, míg a tetőre, a szarufák közé sokszor üveg- vagy kőzetgyapotot helyeznek, vastagabb rétegben. Míg a falaknál rendszerint 8 centiméter körül van az ideális vastagság, a tetőnél ennek akár háromszorosa is lehet. Mindez persze függ az épület egyedi jellemzőitől, az építéskor felhasznált anyagoktól, de kis mértékben még olyan tényezőktől is, mint például a tájolás (szoláris nyereség mértéke). Mivel sokféle különböző változó játszhat szerepet abban, milyen vastagságban érdemes szigetelni, érdemes energetikai szakemberrel konzultálni a munkák megkezdése előtt, még a tervezési fázis során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése