2013. június 6., csütörtök

A hőhíd kialakulása és veszélyei


Hőszigeteléskor számos olyan tényező van, amelyet figyelembe kell venni ahhoz, hogy a beruházást ne kelljen rövid időn belül újra megismételni vagy további pénzt költeni rá. Bár a megfelelő szigetelés gyorsan, már néhány év alatt megtérülhet, ha hiba csúszik a kivitelezésbe, az azonban kellemetlen pluszköltségeket vonhat maga után, rontja a hatékonyságot.

Az egyik leggyakrabban előforduló jelenség, amely a rosszul szigetelt házaknál, lakásoknál jelentkezik, a hőhidak megjelenése. A hőhíd lényegében azt jelenti, hogy az épület bizonyos pontjai hidegebbek a többinél. Ezt okozhatja a szigetelés hiánya vagy az utólag, rosszul beépített hőszigetelés is, például az, hogy rések maradnak a szigetelőlapok között. A falak természetes hőáteresztése, de akár az épület tájolása is közreműködhet a hőhidak kialakulásánál.


Ha egyes pontok a lakáson belül hűvösebbek, ott bizonyos páratartalom felett a nedvesség kicsapódhat, ez pedig rövid úton a penész megjelenéséhez, a gombák megtelepedéséhez vezethet. Ezek nem csak esztétikailag hátrányosak, hosszú távon a falakban, bútorokban is komoly károkat okozhatnak, nem is beszélve negatív élettani hatásairól. A levegőben található penész az asztma vagy allergia kialakulását is elősegítheti.

Ilyenkor megoldást jelenthet a páratartalom szinten tartása, a páramentesítés is, azonban ha biztosra akarunk menni, a szigetelést kell hibátlanul beépíteni. A szakemberek hőkamerákkal fel tudják mérni, a ház melyik részén alakulnak ki hőhidak, így már előre tudni fogják, hol kell komolyabban odafigyelni a szigetelésre, hogy az mindenhol egyenletesen védje az épületet. Éppen ezért nem feltétlenül ajánlott a munkák házilagos, saját kezű elvégzése, mert ha magunk állunk neki a szigetelésnek, szándékolatlanul is kisebb hibákat véthetünk, amelyek azonban később komoly problémákat okozhatnak.

A hőhidak teljes kiküszöbölése persze szinte lehetetlen, meg lehet azonban úgy oldani a szigetelést, hogy ez – szem előtt tartva a páratartalmat – ne vezessen a penész megjelenéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése