2013. június 14., péntek

Melyek a leghatékonyabb hőszigetelő anyagok?


A hőszigetelés során az a legfontosabb, hogy a kültéri és a beltéri hőmérséklet között fellépő hőközlést a lehető leghatékonyabban gátoljuk, ezt pedig napjainkban többfajta módszerrel és többfajta elemmel érhetjük el.

Léteznek hőszigetelő anyagok és olyan hőszigetelő képességgel rendelkező szerkezetek, amiknek alkotóelemei nem feltétlen rendelkeznek hőszigetelő tulajdonsággal. Utóbbira kiváló példa a (modern) ablak, amely szerkezeti kialakítása révén képes a hőszigetelésre, sőt, az utóbbi években egyre jobb eredményeket ér el.

Vannak azonban hatékonyabb és megtérülés szempontjából is jobb hőszigetelési lehetőségek. A témában jártas gyártók rendkívül sok kísérletet végeztek, azonban újra és újra visszatértek ahhoz az alapvetéshez, hogy a levegőnél nincs jobb hőszigetelés. Az volt már csak a kérdés, hogy a levegőt miképp lehet rácsomagolni az adott épületre, így csökkentve a gyártási költségeket és növelve a hatékonyságot.

A leggyakoribb hőszigetelő-típus az expandált vagy extrudált polisztirol hablemez, a kőzetgyapot, az üveggyapot, a poliuretán hab vagy a fagyapot lemez. Ezek az anyagok képesek arra, hogy cellákba, rostokba zárva a levegőt felhasználják annak előnyös tulajdonságait. Mindegyik anyag másképp hat és piciben más a működési elve, azonban az alap mindegyik esetben ugyanaz.

A legolcsóbb homlokzati hőszigetelésnek az expandált polisztirol számít, a legjobb szigetelőképességgel ugyanakkor az üveggyapot rendelkezik, mivel könnyű, remekül alakítható és nem is terheli meg a szigetelendő felületet. A tetőtéri szigeteléseknél leginkább üveggyapotot, a homlokzatoknál a polisztirolt használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése