2013. június 27., csütörtök

Megtérül-e a hőszigetelés?


Sok háztartásnál fel sem merül megoldásként a hőszigetelés lehetősége, mivel az ott élők nem is sejtik, milyen előnyökkel járhat ez a hosszú távú befektetés. Van, akinek nem zavarja a komfortérzetét a hőveszteséggel járó hűvösebb levegő, másnak a pénztárcája engedheti meg a kicsapongást.

Azonban bármi is legyen, a hőszigetelés ma már több, mint rezsicsökkentő opció; amellett, hogy csökkenti a fűtött helyiségek hőveszteségét és ezáltal a költségeinket is, még a környezetszennyezés redukálásában is szerepet játszik. A hibátlanul kivitelezett hőszigetelés segítségével csökken az épület károsanyag-kibocsátása, a belső terek hőingadozása és megszüntethetővé válnak a hőhidak.
Nincs hűvös, nincs penész, nincs magas rezsi.


Azonban kérdés, mennyi idő alatt térülhet meg ez a befektetés?

A pontos számoláshoz nem elég csak egy tényezőt figyelembe venni, ilyenkor látni kell, hogy mennyibe kerül maga a szigetelés és hogy mennyi volt a korábbi rezsiköltség.

A hőszigetelés ára széles skálán mozoghat, a munkadíj és a szigetelőanyagok mellett kalkulálni kell a szükséges segédanyagokkal is (mint a védőréteg, a fólia, a dübelek vagy az állványzat). Ha összeszámoltuk a régi rezsiköltséget és meg tudjuk határozni az újat, akkor végezhetünk egy számolást: mekkora a különbözet a számlák között, és hány hónapra osztható le ez alapján a hőszigetelés ára.

Fontos azonban leszögezni, hogy a hőszigetelés egy bizonyos idő elteltével egészen biztosan megtérül, azonban nem mindegy, hogy ez mennyi időt jelent. A megtérülés lehet néhány év, de akár néhány évtized is, hosszú távon gondolkodva viszont megéri befektetni, hogy az energiára fordított összeg csökkenjen és optimalizált legyen a ház fogyasztása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése