2013. július 3., szerda

A lábazati szigetelés


Egy épület szigetelése nem érhet véget a külső házfal szigetelésével, hiszen a lábazat rendbetétele nélkül így is jelentős, akár 10-15 százalékos hővesztéssel kell számolnunk. A legtöbben kihagyják a lábazatot, mert azt gondolják, jelentéktelen résznek számít, és nem gondolnak bele abba, hogy ezáltal rontják a hőmegtartás hatékonyságát, valamint hozzájárulnak a hőhidak kialakulásához.

Pedig a költségeket tekintve nagy pluszterheket nem ró a háztartásra a lábazati szigetelés, viszont a későbbiekben komoly problémáktól mentesíthetjük magunkat.

Egy csupasz betonfelület rendkívül erős hőhídnak számít, a nedvesség lecsapódhat és elindulhat a penészedés, ezért nem érdemes ilyenkor kockáztatni.

A lábazat hőszigetelése speciális megoldást követel, az ugyanis a föld alatti elhelyezkedése miatt fokozottan ki van téve a talajvíz rongáló hatásának is. A szakemberek ilyenkor kis vízfelvevő képességgel rendelkező szigetelőanyagot választanak, hogy a fal és a padló ne vegyen fel nedvességet. Ha ez megtörténik, a penész mellett komoly szerkezeti károkkal is számolnunk kell.

Legalább ennyire fontos a nyomószilárdság is, vagyis a lábazat szigetelésének folyamatosan nagy terhelést kell elviselnie és évtizedekig tűrnie kell a külső hatásokat.

Ennek a két elvárásnak leginkább a zárt cellás extrudált polisztirol, vagyis az XPS felel meg. Az XPS-t egy speciális granulátumból állítják elő, ezért tulajdonságai ideálisak, ráadásul víz- és fagyálló is, így nem kell félnünk a mechanikai tulajdonságok megváltozásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése