2013. július 25., csütörtök

Milyen tömítéssel szigeteljük a nyílászárókat?


Az ablakok hőszigetelése az egyik legfontosabb feladat, amelyet el kell végeznünk, ha le akarjuk faragni energiaköltségeinket. Az épület teljes energiaveszteségének akár negyedéért is felelősek lehetnek a nem megfelelően szigetelt ablakok, így ha hosszú távon jelentősen spórolni akarunk a számlákon, ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A leghagyományosabb megoldás az, hogy az ablakokat szivacscsíkokkal szigetelik – ez azonban se nem biztosít megfelelő szigetelést, se nem tartós megoldás. A szivacs ugyanis rendkívül hamar elhasználódik, egy-két évente cserére szorul. Bár ez nem nagy beruházás, hőáteresztési mutatója sem a legjobb más megoldásokhoz képest. A polifoam sem sokkal jobb ennél – bár sokan használják utólagos szigetelésre, tudni kell róla, hogy tartóssága szintén nem megfelelő, gyakori cserére lehet szükség. Ennek oka, hogy a hőmérsékletváltozások következtében megjelenő párát az anyag magába szívja, nedves lesz, az öntapadós ragasztó pedig ugyan könnyű felhelyezést biztosít, de a nedvesedés hatására könnyen elenged.

Léteznek még kaucsuktartalmú gumiszigetelések is, ezeket azonban a szakemberek szintén nem tudják jó szívvel ajánlani. A kaucsuk ugyanis napfény hatására meglehetősen gyorsan elveszíti előnyös tulajdonságait, megkeményedik, berepedezik, hőszigetelésre gyakorlatilag teljesen alkalmatlanná válik. Emellett rögzítése is problémás lehet, mivel a gumi szigetelőprofilok ragasztós alapja miatt az ablakok mozgása gyakran akadályozottá válik. A sziloplaszt ugyan önmagában tökéletes szigetelőanyag, ám szintén felveti a vetemedés problémáját, ami hosszú távon igen kellemetlen lehet, és a nyílászárókat is károsíthatja.

A legjobb tömítéses technológia napjainkban a nútmarásos vagy bemarásos szilikonos szigetelés. A szilikongumi számos rendkívül előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek ideálissá teszik a szigetelésre – többek között remekül ellenáll a környezeti, hőmérsékleti változásoknak, még kifejezetten szélsőséges körülmények között is megőrzi fizikai és kémiai tulajdonságait. Emellett nem akadályozza az ablak mozgását, ha pedig cserére, tisztításra van szükség, vagy éppen mázolunk, könnyedén kiszedhető és visszailleszthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése