2013. július 13., szombat

Kiválthatja-e a hőszigetelő vakolat a táblás szigetelést?


Milyen előnyei lehetnek egy hőszigetelő vakolatnak? Egyáltalán, mi fán terem az? Sokszor hallhattunk már hőszigetelő vakolatokról korábban is, ezek azonban általában egyszerűen olyan megoldások voltak, amelyeknél a hagyományos vakolat hőszigetelő tulajdonságait adalékanyagokkal javították fel.

Manapság azonban vannak már olyan gyártók, melyek állítják, hogy a hagyományos, hungarocell vagy kőzetgyapot alapú hőszigetelést az általuk gyártott vakolat teljes mértékben képes kiváltani.

A hőszigetelő vakolat valóban bír előnyökkel a táblás szigetelésekhez képest – az egyik legnagyobb ilyen, hogy gyakorlatilag bármilyen felületre felvihető, nem számít, hogy milyen a homlokzat felszíne, az épület formája. A táblás megoldások ilyen tekintetben meglehetősen korlátozottan alkalmazhatóak csak, száz százalékos eredményt csak akkor várhatunk, ha sík, egybefüggő felületre visszük fel a hőszigetelést.


A táblás megoldásoknál hagyományosan probléma továbbá, hogy a legkisebb illesztési hibának is komoly következményei lehetnek. Ha a lapok elcsúsznak, rések maradnak közöttük, hőhidak alakulhatnak ki, amelyeknek számos negatív következménye lehet – vizesedő, penészesedő falak és bútorok, anyagi károk, egészségügyi veszélyek. A vakolat ezzel szemben természeténél fogva nem vet fel ilyen problémákat. Bármilyen felületre egyenletesen, szünet nélkül, egybefüggő hőszigetelésként vihető fel, így a hőhidak veszélyétől elbúcsúzhatunk.

Ugyanakkor a hőszigetelő vakolat sem fenékig tejfel – állítsanak bármit a gyártók reklámjaikban, napjainkban még nem áll rendelkezésre olyan technológia, amely segítségével a táblás hőszigetelést vakolattal teljes mértékben ki lehetne váltani. A hőszigetelő vakolat hőáteresztési mutatói ugyanis jóval gyengébbek. 

Ezen felül az sem megoldás, mint a hagyományos szigetelés esetében, hogy növeljük a vastagságot – a vakolatnak ugyanis jelentős súlya van, és legjobb esetben is csak körülbelül 10 centimétert vihetünk fel a homlokzatra. Igazán kivételes esetekben ennek dupláját is elérhetjük, ezzel azonban nem érdemes számolni.
A hőszigetelő vakolat tehát rendelkezik olyan előnyökkel, amelyek bizonyos esetekben jó alternatív megoldássá tehetik, a hagyományos hőszigetelés teljes kiváltására azonban jelenleg még nem alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése