2013. április 4., csütörtök

A jó vakolat védi a ház külső hőszigetelését


A vakolat megválasztása nem csupán a ház külalakja miatt rendkívül fontos, a hőszigetelés hatásfokának növelése tekintetében is figyelemreméltó tényező lehet. A jó minőségű vakolat önmagában ugyan nem elég a kiváló szigetelés elősegítésében, de képes felerősíteni a hőszigetelő lapok tulajdonságait, aminek köszönhetően az ingatlan hőháztartása is nagyságrendekkel jobb lesz.

A jó vakolás segít a hőszigetelésben
A homlokzati vakolat kiválasztásakor törekedni kell arra, hogy a vakolat a hőszigetelést is elősegítse, erre napjainkban már léteznek speciális, hőszigetelő vakolatok. A hőszigetelő vakolat önmagában persze nem oldja meg a ház szigetelési problémát, de „segíti” a vakolat alatt megbújó hőszigetelő lapok munkáját, ami a fűtésszámlákon fog megmutatkozni elsősorban. A hőszigetelő vakolat egyik legkomolyabb előnye abban rejlik, hogy a táblás kiszerelésben kapható hőszigetelő lapokkal ellentétben folytonosságot mutatnak, így megakadályozva, hogy a hőszigetelő lapok rései között elillanjon a meleg levegő a lakásból. Különleges, mondhatni nem hétköznapi felületeken is eredményesen használható a vakolat, ennek eredményeként a nyílászárók káváit, valamint a födémet is egyenletesen „fogja”.

A megfelelő vakolat kiválasztása és homlokzatra vitele természetesen újépítésű házaknál az építkezés során, valamint a ház felújításánál is történhet. Előfordul azonban, hogy az építtető (felújító) anyagi okokra hivatkozva több hónapot, vagy akár évet is vár a homlokzat vakolásával, ez azonban rendkívül rossz gyakorlat. Tekintve, hogy a homlokzati hőszigetelést általában hungarocell lapok alkotják, érdemes a lehetőségekhez képest minél hamarabb bevakolni, az UV-sugárzás ugyanis roncsolja a hőszigetelő lapokat. A jó vakolat tehát védi is a hőszigetelést ellátó anyagot, ezáltal is segítve a minél tökéletesebb hőszigetelést.

Hőszigetelés szempontjából nem mindegy az sem, hogy a színező vakolat milyen színű lesz a házon, illetve a pénztárcánk megóvása érdekében arra is jó figyelni, hogy kizárólag minőségi anyagokkal dolgozzunk. A homlokzat újrafestése, újravakolása ugyanis rendkívül költséges tevékenység, ezért nem érdemes rajta spórolni, azt már az első alkalommal úgy kell végezni, hogy hosszú évekre megfelelő legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése