2013. március 28., csütörtök

Tudnivalók a tetőtér szigeteléséről


A tetőtér a legtöbb családi házban kihasználatlan, annak ellenére, hogy nemcsak az elfeledett kacatok raktárhelyiségeként lehetne használni, hanem a tető megfelelő hőszigetelésével komfortos lakótér is kialakítható belőle. A tetőtér megfelelő hőszigetelése persze nem csak akkor fontos, ha lakhatásra alkalmassá kívánják tenni, a tetőtér szigetelése a ház egészének hőháztartását meghatározza. A tetőtér hőszigetelése nem annyira bonyolult feladat, és akár tapasztalt szakember közreműködése nélkül is elvégezhető, amennyiben az ingatlantulajdonos betart pár fontos aranyszabályt.

A tetőtér szigetelésének lényeges eleme a tetőfelület hőszigetelésének megoldása, amely művelet során tulajdonképpen a szarufák és a gerendák közötti tereket, réseket szigetelik. A hőszigeteléssel nem érdemes spórolni, hiszen akkor lesz jól szigetelt a tetőtér, ha minél vastagabb az elhelyezett szigetelőanyag. Tetőtér szigetelése esetén ne is gondoljanak 18-20 cm-nél vékonyabb szigetelőanyagra, hiszen a szigetelőanyag kispórolása később többszörösen visszaüt a fűtésszámlák során. Amennyiben megfelelően szigetelik a tetőteret, rengeteg energia spórolható meg, télen a gázszámla, nyáron a klímaberendezések használata csökkenthető.
Tetőtér szigetelése
A tetőtér hőszigetelése során népszerű anyag az ásványgyapot, esetleg üveggyapot. Ezek a hőszigetelő anyagok tekercselt formában kaphatók, méretre igazításuk, valamint formázásuk rendkívül egyszerű. Az ilyen tekercselt formában kapható hőszigetelő anyagokat legegyszerűbben egy szimpla fafűrész segítségével lehet darabolni, speciális eszközök nem kellenek hozzá. Értelemszerűen akkora darabot kell vágni belőle, amekkora felületet el kell látni hőszigeteléssel, bár a tökéletes szigetelés érdekében a tekercselt anyagoknál érdemes ráhagyni 2-3 cm-t, hogy igazán tökéletes legyen a szigetelés minősége. Nagyon fontos, hogy a szigetelőanyagot hézagmentesen telepítsék, ellenkező esetben ugyanis párásodni fog az anyag, ami nagyban rontja a hőszigetelési tulajdonságot.

Egyes szigetelőknél a bőrirritáció miatt érdemes védőkesztyűt húzni a munkálatok során, de ha minden biztonsági és használati utasítást betartanak, akkor otthon, házilag is elkészíthető a tetőtér professzionális hőszigetelése.

1 megjegyzés:

  1. A tetőteret szeretnénk a nyár folyamán átalakítani lakrésszé, így első lépésként a tetőtér szigetelését szeretnénk megoldani. Ezek alapján meg tudjuk oldani házilag is, csak egy olyan kérdésem lenne, érdemes-e esetleg 18-20 centiméternél vastagabb szigetelőanyagot választani, illetve milyen méret lenne ideális?

    VálaszTörlés