2013. március 12., kedd

Mennyi idő alatt térül meg a hőszigetelés?

Sok épületnél probléma, hogy építésekor nem szigetelték megfelelően. Ez nyilvánvalóan azért problémás, mert az ilyen házak felfűtéséhez a hideg téli hónapok során sokkal több fűtőanyag, tüzelő szükséges, mint a megfelelően szigeteltekéhez, ez pedig tetemes költségeket teremt a tulajdonosok számára. Sok esetben akár a pénz 40 százaléka is megtakarítható lenne.

A legtöbb épület utólagos szigetelése a szakemberek számára gyorsan elvégezhető rutinmunka. Mégis, sokan ódzkodnak tőle, mert egyszerre nagyobb beruházást jelent. Fontos tehát tudni, hogy mennyi idő alatt térül meg a pénz, amelyet rááldozunk a szigetelésre.

Hőszigetelés
Az első tényező, melyet ennek kiszámolásához meg kell határoznunk az, hogy mennyibe kerül majd a beruházás. Ehhez természetesen nem elég azt tudni, hogy milyen mennyiségű és típusú szigetelőanyagra lesz szükségünk. A költségekbe ugyancsak beleszámít majd a szigetelést végző szakember munkadíja, illetve az egyéb felhasznált segédanyagok ára. Ezek például a hőszigetelést védő réteg, a ragasztó, a szükséges állványzat lehetnek. Mindez valószínűleg több százezer forintos beruházást jelent majd egy hagyományos téglaépület esetén, ami egyszerre persze soknak hangzik, de elég belegondolni, mennyit fizetünk ki decemberben a távhőszolgáltatók felé vagy tüzelőre.

A szigetelési munkálatok megkezdése előtt természetesen érdemes szakemberrel, energetikussal kiszámoltatni, pontosan mennyit és milyen hosszú idő alatt faraghatunk le a költségeinkből. Ha már tudjuk, mennyibe kerül majd a beruházás, hogy mennyi energiát fogyaszt jelenleg az épület és megadjuk annak alapvető adatai – alapterület, falvastagság, építőanyag stb. –, ezt könnyedén kiszámíthatjuk.

Átlagos méretű családi házak esetében a 8 centiméter vastag utólag felrakott hőszigetelés mintegy 2,5–2,7 év alatt térül meg. Minél vastagabb szigetelést rakunk fel, az anyagköltség annál drágább lesz, tehát a megtérülési idő is hosszabb, 12 centiméter esetén például akár négy év is lehet. Észben kell azonban tartani, hogy a beruházás mindenképpen visszahozza az árát hosszú távon, legfeljebb néhány év alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése