2013. március 14., csütörtök

A hungarocell hőszigetelő lap előnyei


Napjainkban Magyarországon a hungarocell, más néven a polisztirol vagy dryvit hőszigetelő rendszerek a legépszerűbbek közé tartoznak, számos előnnyel rendelkeznek, amelyek miatt a szakemberek előszeretettel ajánlják és alkalmazzák őket. Több néven is ismerik az ilyen típusú rendszereket, de mind ugyanazt a típust takarja. Jellemzően födémek, tetők, épülethomlokzatok hő- és hangszigeteléséhez is alkalmazzák.

A polisztirol hőszigetelést általában utólagos szigetelésnél szokták alkalmazni, mivel nem csak hatékony, de emellett esztétikus is. Rosszul szigetelt épületeknél sokszor tapasztalható jelenség, hogy a hideg szinte sugárzik a falakból – ez azért van, mert a ház melege ilyenkor a középpontjában összpontosul. A hungarocell ezt a jelenséget képes teljesen megszüntetni, ezzel jelentős mértékben csökkenteni. Ez persze kétoldalú tulajdonság, így nem csak télen tartja benn a meleget a házban, de nyáron is segít kellemesen hűvösen tartani a házat.

Az ezerarcú hungarocell
Egyik legjelentősebb tulajdonsága a polisztirol szigetelésnek, hogy ún. „lélegző falakat” teremt, azaz egyáltalán nem akadályozza a páraátáramlást. Ez annak köszönhető, hogy kiváló áteresztőképességgel rendelkezik, a pára képes a helységből diffúziós úton távozni. A rosszul szigetelt házakban, ahol a nyílászárók viszont tökéletesen zárnak, a pára nem képes megfelelően eltávozni, kicsapódik a falakon, ez pedig könnyen gombásodáshoz, penészedéshez vezethet. A vizsgálatok alapján a polisztirol szigetelés semmilyen térelhatároló felületen nem akadályozza a páraáramlást.

Ugyancsak nagy előnye a hungarocellnek tűzállósága, mivel az ilyen típusú termékek előállítása során kizárólag égésgátló anyagokat használnak fel. Az anyag csak akkor ég, ha közvetlen nyílt lángnak tesszük ki, de ha az égéshőt elvesszük, önoltóan viselkedik. Mivel az ilyen típusú szigeteléseknél minden esetben alkalmaznak valamilyen fedőréteget is, annak a veszélye is minimális, hogy nyílt lánggal érintkezzen. A tűzveszélyességi vizsgálatok alapján a polisztirol a nehezen éghető kategóriába sorolható.

Polisztirol szigetelőrendszer alkalmazásával természetesen jelentős megtakarítás is elérhető, az utólagos szigetelés beruházása is néhány éven belül megtérül, ez idő alatt pedig az állandó kiadások mérséklődnek és az épületben élők komfortérzete is jelentősen megnő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése