2013. március 21., csütörtök

Az XPS hőszigetelő lapok előnyei


Az XPS-t, azaz extrudált polisztirol hab lemezt elsősorban az épületek lábazatának, pincéinek szigetelésére alkalmazzák. Az utólagos szigetelési munkák során sok esetben csak a külső falakat borítják be polisztirollal, a lábazatról azonban megfeledkeznek. Pedig itt is sok hő távozhat a házból, sőt, minél jobb hőszigeteléssel lettek a falak ellátva, annál erőteljesebb hőhíd jelentkezhet a fal és a lábazat kapcsolódási pontjainál. Ez a nedvesség, a pára lecsapódásához vezethet, amely roncsolhatja a padlóburkolatot, gombásodást, penészesedést idézhet elő.

Az XPS polisztirol esetében zárt anyagról beszélhetünk, amelyeknek nedvességfelvétele szinte nem létező (mindössze 0,2–1,0 V%). Éppen ezért képes rendkívül hatékonyan ellenállni akár a tartós nedvességhatásnak is, ez nem befolyásolja negatívan hőszigetelő képességét. Az XPS a talajvízbe akár 3 méter mélyen is belemerülhet károsodás nélkül, így az aljazat szigetelésére sokkal jobban megfelel, mint az expandált polisztirolhabok.
XPS lapok
Szintén fontos, hogy eközben mechanikai tulajdonságai sem változnak. Ez azért nagyon lényeges, mert az XPS másik meghatározó jellemzője terhelhetősége, mely ideálissá teszi az épületek lábazatánál történő alkalmazásra. A zárt cellás polisztirol jellemzően nagy nyomásoknak tehető ki károsodás nélkül, így kiválóan védi az erősebb mechanikai hatások, ütések ellen is a vízszigetelést.

Mivel mechanikai tulajdonságai tartósak, valamint víz- és ütésálló, igen gazdaságos megoldást, megtérülő befektetést is jelent, mivel hosszú távon sem szorul cserére, funkcióját hatékonyan látja el az épület teljes élettartama során.

Tűzvédelmi szempontból is ideális megoldás, mivel a hagyományos polisztirolhoz hasonlóan az XPS is kizárólag égésgátló anyagokból készül. Az égés csak akkor indul be, ha nyílt lángnak tesszük ki az anyagot, ha azonban azt elvesszük, az anyag önoltóként viselkedik. Az extrudált polisztirol ellenáll a hagyományos építőanyagok – például mész, gipsz vagy cement – és keverékeik esetleges káros hatásainak is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése