2013. április 18., csütörtök

Néhány információ a lábazati szigetelésről


A ház építésénél lényeges folyamat a szigetelés megfelelő elkészítése. Sokan úgy gondolják, hogy elég a falakat, a homlokzatot ellátni szigetelőanyaggal, azonban jó, ha tudjuk, hogy a tetőtér, a padlás, valamint a lábazat szigetelése ugyanolyan fontos része a ház hőszigetelésének. A lábazat – tekintve, hogy bizonyos része a föld alatt van – azonban speciális szigetelőanyagot igényel, mindenképpen olyat, amelyik a lehető legnagyobb mértékben vízálló. A lábazat szigetelése kicsit ugyan bonyolultabb feladat a homlokzat szigetelésénél, de új építésű házaknál és házfelújításnál egyaránt elvégezhető.

A lábazat megfelelő szigetelésével jelentősen javítható a ház hőháztartása, hiszen a nem megfelelően szigetelt lábazat és a fal találkozásánál könnyedén hőhíd alakulhat ki. Amikor két eltérő hőmérsékletű felület találkozik, az párakibocsátást eredményez, aminek köszönhetően vizesednek, penészednek a falak. A nem megfelelően szigetelt lábazatból hőhíd lesz, aminek köszönhetően nemcsak a falak vizesednek, de még a padlózat is károsodhat (nem ritka, hogy a vizesedést már csak akkor veszik észre, amikor a parketta tönkremegy). A szigetelés nélküli lábazat persze közvetlenül a talajból is felszívhatja a nedvességet, ami a falak minőségének a romlásához, a homlokzati vakolat lehullásához vezet.

Hőszigetelés hőkamerás vizsgálata
A nedvesség falra gyakorolt negatív hatását tehát meg kell előznünk, és jó, ha tudjuk, hogy a lábazat szigetelésén nem érdemes spórolni. Nem csupán a fűtésszámla lesz barátságosabb a lábazat megfelelő hőszigetelésének köszönhetően, de az is elkerülhetővé válik így, hogy a ház szerkezetében nedvesség hatására keletkező komolyabb károkat elkerüljük. A lábazat hőszigetelése úgynevezett XPS polisztirol lap segítségével végezhető el a lehető leghatékonyabban. A hagyományos hungarocell lapokkal szemben az XPS hőszigetelő anyag zárt cellaszerkezettel rendelkezik, és ennek köszönhetően vízfelvétele minimális, gyakorlatilag elhanyagolható. Az XPS lap tartósan nedves környezetben is kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, védve a ház falát és a hőháztartást.

Az XPS polisztirol lapokat közvetlenül a lábazatra kell rögzíteni az optimális hatás elérése érdekében, hiszen nemcsak a nedvességgel, de a mechanikai behatásokkal szemben is védelmet nyújt a lábazatnak.

3 megjegyzés:

  1. Amíg le nem szigeteltük a házat rendesen, pontosan ilyen problémák jelentkeztek... Azért a parketta cseréjét megúsztuk, de a fallal voltak komolyabb problémák. Nem volt olcsó mulatság, szóval remélem tényleg hamar megtérül majd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megtérül. Kezdetben mi is elfelejtettük az ilyen apróságokat (a százezres ajtónál rongy védett a mínuszoktól, meg ilyen finomságok), aztán megcsináltuk a lábazatot, szigeteltük a hiányos részeket. Már a vegyestüzelés előtt is érezhető volt, hogy ugyanolyan szobahőmérséklethez arányaiban kevesebb gázszámla párosul.

      Törlés
  2. A szüleimnek egy régi ikerháza van. Nagyjából öt évvel ezelőtt megvolt a felújítás, teljes szigetelés, nyílászárók cseréje, tetőcsere, meg ami kell. Komoly kiadás volt, de nem aggódtunk, mondván megéri. Aztán a ház hátsó falánál, a szomszéd házzal közös falon lévő lábazat elkezdett penészesedni, pedig ilyen probléma korábban nem volt. A szomszéd fala és a frissen szigetelt fal között hőhíd alakult ki, bár érdekes módon erre egy szakember sem figyelmeztetett. Mára a szomszéd ház lábazata is szigetelve van, de akkoriban komoly fejtörést okozott.

    VálaszTörlés