Az XPS-t, azaz extrudált polisztirol
hab lemezt elsősorban az épületek lábazatának, pincéinek
szigetelésére alkalmazzák. Az utólagos szigetelési munkák során
sok esetben csak a külső falakat borítják be polisztirollal, a
lábazatról azonban megfeledkeznek. Pedig itt is sok hő távozhat a
házból, sőt, minél jobb hőszigeteléssel lettek a falak ellátva,
annál erőteljesebb hőhíd jelentkezhet a fal és a lábazat
kapcsolódási pontjainál. Ez a nedvesség, a pára lecsapódásához
vezethet, amely roncsolhatja a padlóburkolatot, gombásodást,
penészesedést idézhet elő.
Az XPS polisztirol esetében zárt
anyagról beszélhetünk, amelyeknek nedvességfelvétele szinte nem
létező (mindössze 0,2–1,0 V%). Éppen ezért képes rendkívül
hatékonyan ellenállni akár a tartós nedvességhatásnak is, ez
nem befolyásolja negatívan hőszigetelő képességét. Az XPS a
talajvízbe akár 3 méter mélyen is belemerülhet károsodás
nélkül, így az aljazat szigetelésére sokkal jobban megfelel,
mint az expandált polisztirolhabok.
XPS lapok |
Szintén fontos, hogy eközben
mechanikai tulajdonságai sem változnak. Ez azért nagyon lényeges,
mert az XPS másik meghatározó jellemzője terhelhetősége, mely
ideálissá teszi az épületek lábazatánál történő
alkalmazásra. A zárt cellás polisztirol jellemzően nagy
nyomásoknak tehető ki károsodás nélkül, így kiválóan védi
az erősebb mechanikai hatások, ütések ellen is a vízszigetelést.
Mivel mechanikai tulajdonságai
tartósak, valamint víz- és ütésálló, igen gazdaságos
megoldást, megtérülő befektetést is jelent, mivel hosszú távon
sem szorul cserére, funkcióját hatékonyan látja el az épület
teljes élettartama során.
Tűzvédelmi szempontból is ideális
megoldás, mivel a hagyományos polisztirolhoz hasonlóan az XPS is
kizárólag égésgátló anyagokból készül. Az égés csak akkor
indul be, ha nyílt lángnak tesszük ki az anyagot, ha azonban azt
elvesszük, az anyag önoltóként viselkedik. Az extrudált
polisztirol ellenáll a hagyományos építőanyagok – például
mész, gipsz vagy cement – és keverékeik esetleges káros
hatásainak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése