Minden hőszigetelési munkánál már
a tervezéskor meg kell határozni, hogy pontosan milyen típusú,
milyen vastagságú szigetelőanyagra lesz szükségünk. Ez
elsősorban azért fontos, mert míg a munkadíj és más járulékos
költségek viszonylag állandónak tekinthetők, addig a felhasznált
szigetelőanyag mennyisége jelentősen befolyásolja, hogy mekkora
összeget kell kiadnunk.
Fontos tehát, hogy lehetőleg
szakember segítségével felmérjük az adott épület
tulajdonságait, és kiszámítsuk, milyen vastag az optimális
szigetelés, amely belátható időn belül visszahozza az árát,
tehát annyival csökkenti az energiára fordított költségeket,
hogy azt már néhány év után megérezzük.
Természetesen elmondható, hogy a
hőszigetelés minél vastagabb, annál nagyobb energia-megtakarítást
eredményez. Azonban a vastagság és a megtakarítás mennyisége
koránt sem arányos egymással. Homlokzati szigeteléseknél a
leggyakrabban polisztirollapokkal dolgoznak hazánkban – ezeknél
jellemző, hogy az első 8–12 centiméternyi szigetelés még
komolyabb különbségeket eredményezhet, az ezután beépített
rétegek azonban egyre csökkenő mértékűt. Mivel az anyagár nem
lesz olcsóbb a pluszrétegek felrakásával, a megtérülés ideje
egyre hosszabb lesz, még ha utána nagyobb arányú is.
Az is fontos szempont, hogy a
szigetelés hová kerül – a homlokzaton és a tetőn keresztül is
mintegy 30-30 százaléknyi hőveszteség távozik, így ide érdemes
vastagabb szigetelést helyezni. A homlokzatra polisztirolt, míg a
tetőre, a szarufák közé sokszor üveg- vagy kőzetgyapotot
helyeznek, vastagabb rétegben. Míg a falaknál rendszerint 8
centiméter körül van az ideális vastagság, a tetőnél ennek
akár háromszorosa is lehet. Mindez persze függ az épület egyedi
jellemzőitől, az építéskor felhasznált anyagoktól, de kis
mértékben még olyan tényezőktől is, mint például a tájolás
(szoláris nyereség mértéke). Mivel sokféle különböző változó
játszhat szerepet abban, milyen vastagságban érdemes szigetelni,
érdemes energetikai szakemberrel konzultálni a munkák megkezdése
előtt, még a tervezési fázis során.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése