2013. június 20., csütörtök

A többdimenziós hőáramlás


Az egyik komoly probléma, amivel hőszigeteléskor találkozhatunk, az az a többdimenziós hőáramlás, vagyis a hőhidak kialakulása.

Ez a folyamat nemcsak a régi, hanem az új építésű házak esetében is előfordulhat, ráadásul az egyik fő kiváltója a beltérben kialakuló penészfoltoknak. A hőhidaknak tulajdonképpen azokat a felületeket nevezzük, amik eltérő hőmérséklettel rendelkeznek a környező felületektől.

Kialakulásának kedvez az, ha az épület geometriája nem megfelelő, ha különböző tulajdonságú építőanyagokat helyeztek egymás mellé, ha hibásan illesztették össze a szigetelés elemeit vagy ha nem tökéletes a nyílászárók szigetelése.



A hőhíd közelében lehűl a levegő és a hőmérséklet rendkívül gyorsan a telítettségi pont alá csökken. Gondoljunk csak az ajtóra, ami alul „húz”: télen becsukjuk, és hiába a kellemes benti hőmérséklet, ha odatesszük a nem látható réshez a kezünket, azonnal megérezzük a kinti hideg levegőt.

Ilyen esetekben pára keletkezik, és ha a páratartalom egy bizonyos pont fölé kúszik, akkor ezek a pontok vizesedni kezdenek. Legyen szó ablakok, ajtók alatti és feletti részekről (áthidalók, küszöb), sarkokról vagy a padlóról, könnyen előfordulhatnak ott hőhidak és ezáltal megnő az esély a penészedésre is.

Penész az állandó nedvesség miatt keletkezik, ez pedig amellett, hogy károsíthatja a falakat, a lábazatot vagy a bútorokat, még élettani problémákat is okozhat. A levegőbe kerülve a penész asztmát és allergiát okozhat a beltérben élőknél.

Ahhoz, hogy a hőhidakat meg tudjuk előzni, célszerű hőkamerás vizsgálatokat végezni a szigetelési, átalakítási munkálatok előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése